Η παρούσα έκδοση είναι αφιερωμένη σε δύο ανθρώπους της Βικελαίας Βιβλιοθήκης, που πρόωρα έφυγαν, για το μεγάλο τους ταξίδι. Τον έφορό της Νίκο Γιανναδάκη και τον υπεύθυνο των αρχείων της, Ανδρέα Σαββάκη
Ποιος λέει, ότι νάζι έχουν μόνο τα έμψυχα, τα ζωντανά όντα; Το αντίθετο θα έλεγε κανείς, όταν βλέπεις γύρω σου άνθη, φύλλα, βλαστούς, να εναγκαλίζονται αλλήλους, να χορεύουν και να σε προκαλούν με τις χαριτωμένες τους κινήσεις, προσποιητές πολλές φορές, αλλά και τις λεπτεπίλεπτες συμπεριφορές τους. Μία τέτοιου είδους έκδοση με στοιχεία ευγένειας και λεπτότητας μας προσφέρει με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο η Φοίβη Νιωτάκη, η οποία φυσικά εντάσσεται στο πλούσιο εκδοτικό έργο της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης για το έτος 2019. Εξ’ άλλου δεν είναι η μόνη έκδοση, αφού αυτή έρχονται να την πλαισιώσουν και άλλες εξίσου ενδιαφέρουσες όπως: η ξενόγλωσση έκδοση με τίτλο: «Facing Eternity» την οποία κοσμούν πορτραίτα φαγιούμ, την επιμέλεια της οποίας άσκησαν οι κυρίες Ευφροσύνη Δοξιάδη και Ρόσμαρυ Τζανάκη. Η παρούσα έκδοση είναι αφιερωμένη σε δύο ανθρώπους της Βικελαίας Βιβλιοθήκης, που πρόωρα έφυγαν, για το μεγάλο τους ταξίδι. Τον έφορό της Νίκο Γιανναδάκη και τον υπεύθυνο των αρχείων της, Ανδρέα Σαββάκη. Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείψει η ετήσια περιοδική έκδοση της Βιβλιοθήκης, το περιοδικό της «Παλίμψηστον» που φέτος συμπληρώνει τριάντα πέντε χρόνια πλούσιας και μοναδικής εκδοτικής πορείας. Πρόκειται για το 36ο τεύχος του προαναφερόμενου περιοδικού, αφιερωμένο στον εκδότη του περιοδικού «αντί», Χρήστο Παπουτσάκη. Ένα άλλο πόνημα του Νικολάου Σταυρινίδη, αναθεωρημένο και βελτιωμένο, με επιμέλεια, εισαγωγή, σχόλια και επίμετρο, των Μάριου Χατζόπουλου και Παντελή Χαραλαμπάκη. Ο τίτλος της έκδοσης αυτής είναι: Η τελευταία περίοδος της πολιορκίας του Μεγάλου Κάστρου, όπου εξιστορούνται και περιγράφονται, τόσο ζωντανά τα γεγονότα αυτού του μεγάλου πολέμου, του Κρητικού πολέμου και της πολιορκίας της Καστρινής πολιτείας, της τόσο μακροχρόνιας και μοναδικής, η οποία διήρκεσε είκοσι ένα ολόκληρα χρόνια. Στις εκδόσεις της Βικελαίας Βιβλιοθήκης συμπεριλαμβάνονται και οι δύο κατάλογοι με τεκμήρια ιστορίας που αφορούν τον Κρητικό Πόλεμο. Η επιμέλειά τους έγινε από τρεις κορυφαίους επιστήμονες την Ειρήνη Λυδάκη, την Ειρήνη Παπαδάκη και τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιάννη Μαυρομάτη. Πρέπει να σημειωθεί, ότι ο μικρός κατάλογος εξεδόθη για να δίνεται δωρεάν στους μαθητές της Α΄/θμιας και Β΄/θμιας εκπαίδευσης που σε καθημερινή βάση επισκέπτονται την βιβλιοθήκη. Κλείνοντας τον κύκλο του εκπαιδευτικού της έργου η Βικελαία Βιβλιοθήκη, προσέφερε και φέτος στους φίλους της ένα καλαίσθητο ημερολόγιο του 2020, όπως συνηθίζει τα τελευταία χρόνια να μας εκπλήσσει μ’ αυτή τη σειρά. Φέτος το ημερολόγιο αναφέρεται στο οθωμανικό αρχείο το οποίο φυλάσσεται και αξιοποιείται μεταφραστικά από ειδικούς ερευνητές του τμήματος Τουρκολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Οι δύο κατάλογοι και η επανέκδοση του βιβλίου του Νικολάου Σταυρινίδη εξεδόθηκαν με την ευκαιρία συμπλήρωσης 350 χρόνων από την πτώση του Χάνδακα στους οθωμανούς. Με την ευκαιρία αυτού του μεγάλου ιστορικού γεγονότος η Βικελαία Βιβλιοθήκη διοργάνωσε τριήμερο διεθνές επιστημονικό συνέδριο, το οποίο εστέφθη με απόλυτη επιτυχία. Καθημερινά, όπως προαναφέρθηκε, την βιβλιοθήκη επισκέπτονται αρκετά σχολεία απ’ όλη την Κρήτη και κυρίως από το νομό μας. Σκοπός είναι η παρακολούθηση κάποιων προγραμμάτων τα περισσότερα από τα οποία έχουν σχέση με την διάδοση και την εμπέδωση της γνώσης, που αφορά στην ιστορία της πόλης μας και του νησιού μας. Κατά το έτος 2019 οι μαθητές που επισκέφθηκαν την βιβλιοθήκη ανήλθαν στις 4000 περίπου. Επίσης μεγάλη προσέλευση παρατηρείται τόσο στο αναγνωστικό, όσο και στο ερευνητικό κοινό, το οποίο ανέρχεται σε 250 άτομα, καθημερινά. Τέλος στο ενεργητικό της βιβλιοθήκης πρέπει να προστεθούν και να καταγραφούν ο κύκλος των μαθημάτων ιστορίας ενόψη του εορτασμού των διακοσίων χρόνων για την εθνική εξέγερση του 1821, που έγινε από την καθηγήτρια της ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μαρία Ευθυμίου, καθώς και οι διάφορες παιδικές εκδηλώσεις και γενικά εκδηλώσεις που προάγουν την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας.